Jaké spodní prádlo vybrat: Bavlna, nebo mikrovlákno?

Nemáte jasno v tom, jestli jsou pro vás lepší materiály přírodní, nebo uměle vytvořené? Jak to tak bývá, vše má své pro a proti. Ideální je proto vědět, v jakých vlastnostech se tkaniny liší.

Bavlněné spodní prádlo: Proč ano, proč ne?

Bavlna je pohodlná a prodyšná, a proto na ni někteří nedají dopustit. Např. lidé s citlivou pokožkou, kteří trpí na ekzémy či alergie, mají z bavlny veškeré spodní prádlo. V teplém počasí mohou být bavlněné kalhotky opravdu příjemnější než prádlo z polyamidu, ale nezapomeňte, že v případě zapocení déle schnou. Mezi výhody bavlny také patří, že je možné ji žehlit na vyšší teplotu, takže ji můžete udržovat v té nejlepší kondici, co se hygieny týče.

Máte-li větší prsa, patrně už víte, že bavlněná podprsenka jejich tvar nedrží tak, jako uměle vytvořené vlákno. Přirozeností bavlny je zkrátka to, že postupně povoluje, a nemá proto tak dlouhou životnost jako mikrovlákna. Pokud máte i s větší velikostí poprsí touhu pořídit si bavlněnou podprsenku, doporučujeme ji nosit méně často, aby původní tvar vydržel co nejdéle nebo mít v zásobě více kusů na střídání.

Jak je to s tou 100% bavlnou?

Pro jistotu ještě připomínáme, že výraz 100% bavlna nevypovídá nic o její kvalitě. Pokud si z bavlny chcete pořídit spodní prádlo, měli byste naopak hledat bavlnu s příměsí elastanu. Ten prádlu totiž dodává pružnost, která samotné bavlně chybí. Ze 100% bavlny můžete mít pohodlné tričko nebo domácí šortky, ale krásné padnoucí kalhotky musí mít např. aspoň 5 % elastického materiálu.

 

Mikrovlákna: Výhody a nevýhody

Podprsenky pro větší prsa jsou z hlediska výroby větší vědou než modely pro prsa malá. I v materiálu je dobré na to brát ohled. Spodní prádlo z mikrovlákna (v Timu najdete převážně polyamid s příměsí elastanu) drží i po mnoha praních svůj tvar, což je ve spojení se správnou konstrukcí kostic, výztuže a s dostatečně širokými ramínky k nezaplacení. Stálost platí i v případě barevnosti a další výhodou je, že prádlo rychleji schne.

Kalhotky z mikrovlákna si také drží svůj tvar i barvu, oproti bavlně nežmolkují, ale v horkém počasí může být nevýhodou, že zkrátka hůře „dýchají“.

Nejlepší je mít na výběr

Umělá vlákna své pozitivní vlastnosti v čase neztrácí, bavlna bude zase vždy příjemnějším společníkem třeba ve dnech, které trávíte doma. Nebuďte ortodoxní a vyzkoušejte, který materiál vám osobně sedí nejlépe.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec