Svatý Valentýn? „Češi raději 1. Máj!“

Jméno Valentýn je spojováno se zdravím a sílou.

Jméno Valentýn je spojováno se zdravím a sílou. V České republice má 14. února svátek 39 Valentýnů, 438 Valentinů a 56 Valentýn. Svatého Valentýna však slaví lidé po celém světě.  Valentýn je zejména pro mladé jménem plným lásky. Květiny, plyšové hračky, čokolády, večeře, červená srdce a vyznání lásky, to je  den svatého Valentýna. V některých zemích, jako je USA, je to však v daleko větším rozsahu než u nás.

OUTFIT_19 04730 + 10730Přestože většina lidí v České republice preferuje 1. Máj, slavíme i u nás 14. února Valentýn. Je to možnost, kdy si můžeme udělat s partnerem hezký večer. Mnoho mužů přinese ženě květinu pouze, když slaví výročí, žena má narozeniny, svátek či právě k oslavě 1. Máje. Proč tedy nevyužít další možnosti projevu lásky? Snad každá žena ráda dostává květiny. Nemusí přeci hned dostat něco velikého a přepychového. Vy můžete svého partnera překvapit třeba naší novou kolekcí prádla.

Původ sv. Valentýna je zahalen pod rouškou tajemství

Svátek zamilovaných, tedy Valentýn provází mnoho legend. Jedna z nich vypráví o muži jménem Valentin pocházejícím z Itálie. Ten tajně oddával milenecké páry a za to a další své skutky byl odsouzen k smrti. Před tím, než ho odsoudili, vyléčil slepou dívku, do které se zamiloval. Z vězení, kde čekal na popravu, ji po holubici posílal zamilovaná psaní, která zakončil slovy - od tvého Valentina. Byl to snad tento Valentin, kterého měl na mysli papež Gelasius I., který v roce 496 stanovil 14. únor k uctívání sv. Valentina? Nebo snad myslel biskupa Valentina z Terni? Původ svatého Valentina ani přesný rok jeho smrti není zcela jasný.

Proč je Valentýn dnem plným lásky?

Dříve se ve starověkém Římě slavil svátek Lupercalia. Byla to oslava a památka právě na Valentina, ze zmíněné legendy. Ten byl 14. února za své činy, zejména oddávání mileneckých párů popraven a lidé oslavovali jeho mučednictví. Vznikl tak romantický svátek, který se slavil v den jeho smrti. Tradice tohoto svátku byla obnovena v USA v roce 1907.

Známý výrobce vánočních přáníček a vydavatel pohlednic Walter Scott se ocitl na prahu bankrotu. Tak vymyslel několik přání, z nichž se uchytily právě ty Valentýnská. Ze svatého Valentina učinil patrona zamilovaných a nejlepší způsob jak projevit svou lásku k partnerovi byla výměna těchto valentýnských přáníček. V USA se to velice dobře uchytilo a tento svátek se těší veliké oblibě. Potvrzuje to i anketa magazínu AmusingFacts, která říká, že by 53% dotazovaných amerických dívek svému milému neodpustila, kdyby na tento svátek zapomněl. Více než 62% Američanů slaví svatého Valentýna a odešle okolo biliónu valentýnských přání. Krabiček ve tvaru srdce, ve kterých je čokoláda, se prodá více než 35 miliónů.

 

TIMO BONUS

Víte, že 14. únor je i světovým dnem léčby zvukem? Lidé vydávají určitý zvuk, který posílají jako svou poctu k matce Zemi – Gaii. Po celém světě se v poledne rozezní z úst lidí „Ah“, který vydávají jak skupiny lidí, tak i jednotlivci. Zvuk byste měli vydávat minimálně 5 minut a tak prý napomůžete globální harmonizaci, míru a lásce na Zemi. Pokud vám však poledne nevyhovuje, můžete své „Ah“ poslat k Zemi kdykoli během tohoto dne.

 

Zdroj: http://e-stredovek.cz./view.php?cisloclanku=2008020002
http://domaci.eurozpravy.cz/zivot/112888-svaty-valentyn-americky-svatek-omyl-na-pocatku-byla-ceska-princezna/
http://www.rozhrani.com/cze/index.php?action=news_detail&id=542
http://www.oamerice.com/2011/02/valentines-day-den-valentyna.html
http://krasna.nova.cz/clanek/tvujsvet/den-svateho-valentyna-kde-se-vlastne-vzal.html
http://www.datum-valentyn.cz/
http://svatky.centrum.cz/svatky/vyznamne-dny/svetovy-den-lecby-zvukem-10/
http://www.history.com/topics/valentines-day/history-of-valentines-day/videos/bet-you-didnt-know-valentines-day

 

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec