Princezna to není jasný pane - jak překvapit a jaký dress code zvolit?

Blíží se opět sezona večírků a plesů.

Blíží se opět sezona večírků a plesů. Mnozí z vás se už určitě těší, až budou moci opět po roce vyrazit do společnosti. Vzít si na sebe krásné šaty a udělat na všechny přítomné dojem. Muži vyndají ze skříní obleky a ženy váhají, které z těch několika šatů v šatníku si vybrat. Nebo bude snad lepší rychle koupit nové? Když se řekne ples, všichni víme co na sebe. Když, ale koukneme na pozvánku a zjistíme, že na akci je povinný dress code, může to mnohé jistě zaskočit. Někdy je na pozvánce přímo napsaný jeden z typů dress code ať už black tie či  casual. Někdy dokonce dress code předepíše náš zaměstnavatel. Co si pod tímto cizím slovem pocházejícím z angličtiny představit a co dělat? Můžu si vzít vůbec krátké šaty? TIMO vás v tom nenechá. Tak čtěte dál a my vám moc rádi poradíme.

Poradíme vám, co vhodného si vzít na sebe a vypadat tak, jako ta Popelka. Krásně a neodolatelně. Barvu a střih si pak už vyberte sami, dle toho co se vám líbí a v čem se cítíte nejlépe. Doplníte vhodným šperkem a zaručeně budete mít úspěch ať už v zaměstnání nebo na plese. Vždyť můžeme být klidně Popelkami každý den.

Co to ten záhadný dress code je?

Nemusíte se ničeho bát, protože pod tímto názvem se neskrývá nic neznámého. Je to zkrátka formální oblečení. Předepsaná forma vhodného oblečení na společenské akce či večírky. Dnes se již také objevuje předepsaný dress code v mnoha zaměstnáních.

Pokud jste si představily šaty krátké či dlouhé, černé sako s kalhotami a kravatu tak jste si to představili správně. Jen aby to nebylo tak jednoduché, tak je hned několik hlavních typů vhodného dress code.

Prvním a tím nejběžnějším jsou (hlavně) černé večerní a koktejlové šaty – COCTAIL, pro muže je typický klasický oblek s jednobarevnou kravatou. Pokud některé z vás preferujete raději kostýmek, je vhodné vzít si něco, co připomene pánský styl. Takže žádné krémové blůzy.

BLACK TIE či FORMAL – Dlouhé večerní šaty, punčochy a vysoké plné podpatky, to je to, co se skrývá pod těmito názvy. Muži by si měli ale dávat daleko větší pozor než dámy. Ačkoli je většina mužů zvyklá nosit kravatu, v tomto případě je to až nevhodné. Tou pravou volbou je smoking, bílá košile a černý motýlek. U FORMAL si však mohou ženy dovolit i koktejlové šaty, nebo elegantní kostýmek. Pánové si mohou sundat motýlka a rozepnout u košile první dva horní knoflíčky.

WHITE TIE či ULTRA FORMAL – Dámy zde opět volí dlouhou večerní toaletu, uzavřené boty a mohou si vzít i rukavičky v barvě šatů. U pánů se očekává frak, bílá košile, bílý motýlek a lakýrky. Tento typ je ojedinělý a můžeme se s ním setkat především na velice formálních večírcích.

CREATIVE BLACK TIE – Již méně formální. Můžeme zde využít moderních trendů. Tento rok jsou to například různá ponča a šály. Ženy mohou zvolit široké sukně s halenkou, nebo výraznější doplněk (moc to ale nepřehánět). U šatů byste však měli dodržet délku lehce pod kolena. Pánové mohou vynechat motýlka i kravatu.

SEMI FORMAL – Zde je u žen ideální kostýmek či koktejlové šaty a u pánů tmavě šedý či černý smoking. Tento typ dress code nemá zásadní výhrady, možná jen v čase. Tmavě šedý oblek volí pánové především v odpoledních hodinách. Po 18. hodině je vhodnější oblek černý.

CUSUAL – A přichází uvolnění, aneb Nedbalá elegance. Kraťasy, trička s potisky a mnohdy ani džíny sem však nepatří.  Ideální jsou jednobarevná trička, saka, halenky, bavlněné kalhoty „chinos“, krátké koktejlové sukně, trička s límečkem či letní šaty.

Tak snad už víte co na sebe.

 

Přejeme vám hezkou plesovou a večírkovou sezónu,

Vaše TIMO

 

PS: Pod šaty by se vám mohla hodit korzetová podprsenka s odepínacími ramínky. Třeba vánoční novinka 09720.

09720

 

 

 

 

 

Zdroje:
http://www.chovani.eu/formalni-obleceni-dress-code/c799
http://www.spolecenske-saty.cz/dress-code

FOTKY:
http://www.morguefile.com
http://www.freeimages.com

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec