Čtyři kroky ke správnému samovyšetření prsu

Říjen je ve znamení prevence rakoviny prsu, která je druhou nejčastější rakovinou u žen. Na prvotní příznaky přitom může upozornit i velmi jednoduché samovyšetření prsou.

Rakovina prsu postihuje stále více žen, a to i těch mladších třiceti let, přestože z celkového počtu nemocných je jich jen kolem sedmi procent. O to je ale důležitější mít se na pozoru, protože platí, že čím mladší žena, tím nebezpečnější nádor bývá.

Samovyšetření

Jednou z metod, která může pomoct v odhalení nádoru prsu, je samovyšetření. Objevit lze nádor od velikosti 15 mm, spíše však až 20 mm. Pohmatové vyšetření v žádném případě nemůže nahradit mamografické nebo ultrazvukové vyšetření. Zároveň však nelze toto vyšetření podceňovat.

Ženy, které se samovyšetřením začínají, by si měly po dobu jednoho měsíce vyšetřovat prsy každý den, protože jen tak se naučí vlastní prsy zmapovat. Nejlepší je, pokud je samovyšetření provedeno bezprostředně po negativním vyšetření na mamografu či ultrazvuku. Pokud už žena své prsy zná, pak je vhodné samovyšetření provádět jednou za měsíc.

Nejvhodnější doba pro samovyšetření je období těsně po menstruaci, kdy prsy nejsou citlivé a na pohmat jsou měkčí nežli před menstruací. Pokud žena nemenstruuje, je vhodné zvolit si nějaký snadno zapamatovatelný den, např. první den v měsíci, a pak pravidelně jednou za měsíc samovyšetření provádět. U některých žen s objemnými či příliš hutnými prsy může být samovyšetření obtížné, lze však prohmatat alespoň okrajové a přístupné části prsu vleže.

Jak na to?

samovys%CC%8Cetr%CC%8Ceni%CC%81.png
Zdroj: Projekt Aliance žen s rakovinou prsu, Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu

Růžový říjen s Timem

Připravili jsme si pro Vás výběr našich nejrůžovějších produktů z kolekcí Fresh Flowers a Bed of Roses, které můžete v rámci Růžového října nakoupit se 30% slevou.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec