Jak se chránit před škodlivými vlivy sluníčka?

Slunce má rád snad každý, nebo alespoň většina z nás

Slunce má rád snad každý, nebo alespoň většina z nás. Nabíjí nás pozitivní energií, zlepšuje psychiku a získáváme díky němu vitamín D. Bohužel ale sluníčko nemá jen pozitivní vlivy. Dlouhodobý pobyt na slunci bez ochrany může mít za následek jednak spálení, ale také předčasné stárnutí kůže. 

Základní prvky ochrany

       
  ochrana očí  ochrana pokožky mezi 11 - 15 h ve stínu  ochrana ramen

Opalovací krémy

Jedním z nejdůležitějších způsobů ochrany před slunečním zářením jsou opalovací krémy. Opalovací krém nezabrání opálení, jak se mnoho lidí domnívá, kůže se opálí postupně a opálení pak déle vydrží. Použitím vhodného ochranného faktoru předejdete zčervenání kůže resp. spálení.

 

Jak zvolit správný ochranný faktor neboli SPF?

Ochranný faktor určuje dobu, po kterou můžete být na sluníčku, aniž byste se spálili. K vypočtení faktoru vám pomůže určit správný fototyp pokožky. Podle fototypu zjistíte, za jakou dobu zrudne vaše kůže při pobytu na slunci bez ochrany.

Ochranný faktor vypočítáte tak, že vydělíte počet minut, které chcete strávit na sluníčku počtem minut, za které vaše kůže zčervená.

Příklad:

Vaše kůže zčervená po 10 minutách, chcete být na sluníčku 3 hodiny resp. 180 min.

180/10 = 18 --> použijte ochranný faktor 20

Ochranné faktory

nízká ochrana 6-10    střední ochrana 15-25  vysoká 30-50 velmi vysoká 50
       

Co dělat když se spálíte?


Pokud se přeci jen spálíte, doporučujeme pít hodně vody, vyhýbat se sluníčku a spálenou kůži natřít Panthenolem, který koupíte např. v lékárně. Použít můžete i tvaroh nebo jogurt.

 

 

 

Až někam vyrazíte v plavkách nezapomeňte se chránit před spálením. Červená je sice krásná barva, ale ne na vaší kůži.

 
Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec