Nádor prsu a jak je důležitá včasná diagnostika

Každý rok říjen přichází s nádechem růžové barvy a připomíná nám důležitou výzvu – prevenci rakoviny prsu. Růžový říjen není jen měsícem, kdy se vaše oblíbené značky obléknou do růžového, ale má hlubší význam: vyzdvihuje osvětu a výzkum této zhoubné nemoci, která stále postihuje miliony žen po celém světě.

V České republice je každý rok s nádorovým onemocněním prsu diagnostikováno přibližně 7200 žen. Bohužel toto číslo má zatím každoročně rostoucí tendenci. Díky zavedení pravidelného vyšetření (například na mamografu) a stále lepším léčebným možnostem má naštěstí stále větší procento těchto případů dobrý konec.

blog_nwl_1.jpg

Včasná diagnostika především

Pro úspěšnou léčbu rakoviny prsu je klíčová její včasná diagnóza. Proto byste měla zpozornět, pokud u sebe zpozorujete některý z následujících možných příznaků této nemoci. Pokud něco podobného zaznamenáte, hned nepanikařte, nemusí se jednat pouze o závažné onemocnění. Určitě ale doporučujeme co nejdříve navštívit lékaře. Můžete kontaktovat praktického lékaře nebo vašeho gynekologa.

1. Vtažení pokožky a důlky v prsu nebo jeho okolí

Bulka (tedy nádor) v prsu může zkracovat prsní vazivo. To následně táhne tkáň a pokožku směrem dovnitř a na prsu se vytvoří malá “promáčklina” nebo prohlubeň. Na prsu se mohou objevit i menší “důlky”, které mohou být známkou toho, že došlo k ucpání lymfatických cév v prsu vlivem přítomnosti nádoru.

2. Změny na bradavce

Směrem dovnitř se Vám může vtáhnout nebo “vpáčit” i bradavka. Pokud u sebe zpozorujete vznik vpáčené bradavky, kterou už nelze vytáhnout ven, může to být známka toho, že se v místě za bradavkou nachází nádor, který ji vtahuje dovnitř.

3. Změny v okolí bradavky

Mezi vzácnější příznaky nádoru prsu mohou patřit i změny na pokožce v podobě ekzému nebo vyrážky na bradavce a v jejím okolí. Také se může stát, že z bradavky začne vytékat hnis nebo krev.

4. Zesílená prsní tkáň a zvětšené žíly na prsu

Ucpání lymfatických cév a přítomnost bulky v prsu může zapříčinit také zesilenou prsní tkáň nebo vznik výrazné a viditelné žíly na prsu.

5. Dekolt i podpaží

Nádory v prsu se mohou projevit i v nejbližším okolí vašich prsou. Ucpání lymfatických cév a uzlin může způsobit vznik bulky nebo otoku například v podpaží.

8242.jpg
612 018.JPG
8240.jpg

Zdroje:

https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/diagnozy/zhoubne-nadory-prsu/8-priznaku-rakoviny-prsu.html#2zmnyvestruktuepokokyprsudlky
https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/onkologicke-diagnozy/nadory-prsu-c50/o-nadorech-prsu/
https://www.mamo.cz/cs/lekari/epidemiologie-karcinomu-prsu/

Zajímavé zdroje informací / můžete podpořit:

https://www.loono.cz/prevence/samovysetreni
https://www.bellisky.cz/
https://www.donio.cz/telo
https://www.mamo.cz/cs/lekari/epidemiologie-karcinomu-prsu/
https://www.thinkpinkeurope.org/en/

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec