Péče o vaše spodní prádlo v 3 krocích

Pokud jste se rozhodli investovat do pohodlného a něžně ženského spodního prádla, nabízí se další otázka, a to jak o něj pečovat, aby vydrželo ve vašem šatníku co nejdéle.

Není těžkým úkolem, aby vypadalo jako v den, když jste si jej pořizovaly. Timo poradci vám přináší 3 osvědčené tipy, které vám garantují dlouhodobou životnost a stále líbivý vzhled.

Dejte přednost ručnímu praní

Je sice pohodlnější podprsenku přidat s ostatním prádlem do pračky. Praní spodního prádla, obzvláště podprsenek, má určité zákonitosti. Při praní v pračce může totiž dojít k několika nehodám, které mohou způsobit jejich trvalé poškození.

Pokud jste nositelkou podprsenek s kosticemi, obzvláště tady dejte bedlivý pozor. Kostice mohou totiž z podprsenky při rotování spodního prádla v pračce vylézt. Mohou ale i poškodit vnitřek pračky, případně způsobit její závadu. Nezapomínejme ani na háčky, které se mohou nešikovně zaseknout ve vnitřku pračky nebo dokonce v krajce podprsenky, a tím ji i poničit.

Ruční praní je přitom velmi rychlé a efektivnější. Stačí naplnit umyvadlo vlažnou vodou a přidat jemný prací prostředek. Poté ponechte spodní prádlo ve vlažné vodě s pracím prostředkem ležet, a to 5 - 10 minut. Tento krok doporučujeme nepřeskakovat. protože se při něm prací prostředek a spodní prádlo lépe spojí. V dalším kroku stačí jemnými, ne agresivními pohyby, prádlo promačkávat a třít prsty. Zaměřte se hlavně na ramínka a obvod podprsenky. Košíčky postačí také přetřít ve vodě jemnými pohyby, aby nebyla narušena jejich struktura. Jestliže máte pocit, že na ruční praní zkrátka moc času nezbývá, zkuste spodní prádlo umýt hned při příchodu z práce, kdy jej vložíte na výše uvedenou dobu do vody, zatímco si dopřejete i krátký odpočinek. 

Na praní v pračce obezřetně

Pokud i přes pozitiva ručního praní trváte na praní v pračce, snažte se dodržovat následující kroky, které zamezí mechanickému poškození prádla, nebo poruše pračky. Podprsenku před vložením do pračky zapněte háčky. Nedojde tak k zachycení o vnitřní části pračky, nebo o látku. Máte-li doma sáčky na praní, které vám pomáhají při spárování vypraných ponožek, můžete je bez obav použít i na praní spodního prádla. Pokud vám záleží na životnosti vašeho prádla, měly by se stát vaky na praní nezbytnou součástí vaší péče o drobné oděvy a prádlo. Zachrání krajkový materiál spodního prádla i dalších oděvů jako jsou například halenky. Pokud vlastníte i elegantní kousky s jemnějšími materiály a výšivkami, doporučujeme sáčky použít jako ochranu před poškozením. 

Snažte se pokud možno vyhnout i společnému praní s jiným prádlem. Nedoporučujeme rozhodně praní s různobarevným textilem, kdy by mohlo dojít ke zbarvení vaší sněhově bílé podprsenky. Při praní v pračce volte mírný program, nejlépe při něm snižte i intenzitu ždímání, které má na výslednou podobu a životnost prádla značný vliv. Spodní prádlo by rozhodně nemělo přijít do kontaktu s aviváží. Ta totiž narušuje elasticitu spodního prádla. 

Skladování spodního prádla

Ač je spodní prádlo nenápadným kusem v celém šatníku, jeho ukládání byste neměly brát na lehkou váhu. Čím více nedbale přistupujete k manipulaci se spodním prádlem, tím se zkracuje doba jeho životnosti a přestává být pružným a pohodlným. Protože jsou podprsenka i kalhotky prvním kouskem, který si ráno oblékáte, doporučujeme jej uskladnit na dostupné místo. Vhodnou variantou může být i zavěšení setu nebo podprsenky na ramínka. Vyhněte se rovněž i promačkávání košíčků do sebe. To způsobuje deformaci košíčků. Do šuplíku vaší komody vkládejte podprsenky za sebou košíčky klidně i dle odstínu barev, aby pro vás bylo hledání té nejvhodnější bylo co nejrychlejší.

Jaké triky se osvědčily vám v péči o spodní prádlo? Sdílejte s námi!

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec