Péče o plavky: Jak prodloužit jejich životnost

Když už najdete ty pravé plavky, nenechte si radost zkazit tím, že je brzy odsoudíte k nošení pouze za vysokým plotem vaší chalupy.

Péče o jejich materiál totiž významně ovlivní, jak dlouho se s nimi můžete chlubit, jako kdyby byly úplně nové.

Plavky bohužel nejsou nesmrtelné. Naopak jsou na údržbu poměrně choulostivé, což nám ale vynahrazují svou pružností a rychlým schnutím. K ničení plavek přispívají především pot, opalovací krémy, písek, slunce, chlor a mořská voda. Základem úspěchu je koupit si plavky kvalitní. Pak už je to opravdu na vás.

1. Kvalita především

Právě proto, že plavkovina je citlivý materiál, investujte do plavek raději vyšší částku. V obchodech, kde v jedné kolekci najdete desítky druhů a stojí třeba do pěti stovek, se předem odsuzujete k tomu, že na konci sezony budou plavky na vyhození. A po pár letech tak zjistíte, že nákupem kvalitnějšího kousku byste ušetřili.

2. Než je obléknete

Před prvním použitím plavky vymáchejte ve vlažné vodě a nechte uschnout. Můžete přidat i lžíci octa a nechat je v lázni půl hodiny.

3. Nechte je dýchat

Plavky nikdy nenechávejte v neprodyšném sáčku. Jakmile máte možnost, vyndejte je z tašky, ale i z mokrého ručníku.

4. Perte a omývejte šetrně

Po použití plavky ihned vypláchněte ve studené vodě a ručně zbavte případných nečistot. Při ručním praní je příliš nekruťte a neždímejte a používejte neutrální mýdlo na ruční praní. Do pračky plavky dejte maximálně jednou až dvakrát za sezónu, použijte prací sáček a zapněte program na 30°C. Nepoužívejte aviváž ani sušičku. Také ždímat byste je měli pouze ručně.

5. Jak na sušení

Plavky nikdy nežehlete. Před sušením je šetrně vyždímejte v ruce a nechte je mimo dosah přímého slunce. Ideální je rozložit je na sušák, protože pověšením by se mohly vytáhnout.

6. Pozor na opalovací krém a další kosmetiku

Snažte se mazat tak, aby se krém na plavky vůbec nedostal. Pro jistotu se ale po každém koupání osprchujte. Plavkám nesvědčí ani pot nebo deodorant, a tak je nejlepší, když se osprchujete i předtím, než se do nich obléknete.

7. Mějte na výběr

Veškeré termální prameny, vířivky, bahenní lázně nebo solária jsou pro plavky velkou výzvou. Proto je dobré mít jich víc a do náročnějších podmínek si brát ty, kterým ztráta barvy, vytažená látka nebo jiné poškození tolik nevadí. Ty úplně nejnovější bychom si do lázní nebrali!

O plavky je postaráno. Co dalšího nezapomenout na vysněnou dovolenou? Omrkněte naše tipy na letní doplňky.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec