"Vaši podprsenku jsme vyrobily my"

Už jste někdy slyšeli o “Fashion Revolution Week”? Je to globální iniciativa, která si klade za cíl zvýšit povědomí o praktikách a etice v módním průmyslu. My jsme se zapojili a vy můžete taky!

Jednou z největších kampaní Fashion Revolution je kampaň "I made your clothes" (Já ušil/a tvoje oblečení), která vyzývá značky, aby se aktivně zapojily a ukázaly tváře a příběhy lidí, kteří stojí za výrobou jejich oděvů.

Spodní prádlo a plavky Timo hrdě šijeme v severočeských Litoměřicích už přes 30 let. A některé z nás jsou jsou v Timo po celou tuto dobu. Tak co, jste zvědavé, kdo ušil vaši podprsenku?

.

Eva je vedoucí modelárny v naší výrobně v Litoměřicích a svou práci dělá skvěle. Spolu se svým týmem připravuje všechny kolekce prádla a plavek Timo. Od výběru materiálů a prvního nápadu, až do precizního navržení a zpracování střihů.

.

Tonička je v Timu teprve krátce a my jsme velmi rádi, že ji u nás máme. Tonička je velmi talentovaná modelářka a designérka, které je podepsaná pod spoustou novinek, které v Timu připravujeme.

.

Jaruška je jedna z našich nejzkušenějších návrhářek a spolu s Evou, Toničkou a dalšími ji najdete na modelárně. Připravuje jednotlivé kolekce pro výrobu, konstruuje a stupňuje střihy. (Věděli jste, že jedna podprsenka může mít klidně i šedesát velikostí?)

.

Iveta šije v jedné z našich dvou litoměřických šicích dílen. Šije na takzvané jednojehle (to je hovorový název pro typ průmyslového šicího stroje). Bez ní by to nešlo, připravuje totiž jednotlivé části podprsenky, které potom další z jejích kolegyň sesazuje k sobě.

.

Andrea také šije na jedné z našich dílen, a je to sestra Ivety. Specializuje se na pružné části. Nejčasněji našívá gumičky, a to jak na podprsenky, tak třeba i na kalhotky. Jejím revírem je cikcak a overlock a její tempo je… výborné.

.

Marcela je mistrová a vede jednu z šicích dílen. A to je opravdu zodpovědná práce. V šicí dílně to bzučí jako ve včelím úle a všechno musí běžet jako na drátkách. Proto je Marcela nejen zkušená krejčová, ale také ostřílená manažerka.

Více o Fashion Revolution Week…

Každý rok v dubnu probíhá událost, která si klade za cíl zvýšit povědomí o udržitelnosti a etice v módním průmyslu. Tato událost se nazývá Fashion Revolution Week a je věnována připomínce tragického kolapsu továrny na oděvy v Bangladéši v roce 2013. Toto neštěstí si vyžádalo přes tisíc životů a stalo se symbolem temných stránek fast fashion průmyslu.

Fashion Revolution není jen týdenní akcí; je to celoroční hnutí, které usiluje o transparentnost, udržitelnost a etiku v celém dodavatelském řetězci módního průmyslu. Jedním z hlavních sloganů této iniciativy je "Who made my clothes?" (Kdo ušil moje oblečení?), který se snaží inspirovat značky a spotřebitele k zamyšlení nad tím, jak a za jakých podmínek jsou jejich oděvy vyráběny. 

Tak se zapojte i vy, a podpořte svým nákupem ty, kteří se snaží dělat to co nejlépe.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec