Historie spodního prádla je dlouhá jako lidstvo samo

Věděli jste, že už ženy ve starověkém Řecku a Římě používaly push-upky a první kalhotky nosily nevěstky?

Věděli jste, že už ženy ve starověkém Řecku a Římě používaly push-upky a první kalhotky nosily nevěstky? Nebo že patentovat podprsenku si nechala Češka? Ne?! Pak s námi nakoukněte do historie spodního prádla, která je nejen poutavá a zábavná, ale i trochu tajemná.

Počátky spodního prádla se nedatují lehce. Obrazy a kresby sice často zachycují módu, ale jde zejména o svrchní oděvy. To, co bylo pod nimi, zůstávalo skryté. Ovšem náznaky přece jen můžeme najít. I když byl starověk proslulý svým obdivem ke krásným tělům a za nahotu se nikdo nestyděl, přece jen malby leccos odhalují. Třeba antické Římanky či Řekyně vynalezly způsob, jak svá ňadra pozvednout a patřičně zdůraznit. Stačila jim k tomu jemná látka, kterou si uvázaly pod prsy a s jejíž pomocí si vytvořily dmoucí se dekolt. Zkrátka šlo o takovou hodně prastarou push-upku.

Historie spodního prádlaKorzety pro dokonalé míry

Po benevolentní antice a jejích bederních rouškách a tunikách přišlo období temna. Sochy a kresby realistického lidského těla byly nahrazeny strnulými ikonami světců. Začal se prosazovat kult štíhlosti, který měl k přirozenosti daleko. Ideální míra v pase se začala nebezpečně přibližovat 40 cm. I přestože v té době byly dámy drobné, tak tohoto čísla nedosáhla téměř žádná. Nastal rozmach korzetů, které byly nejdříve šněrovací a v 16. století pak dominovaly ty vyztužené velrybími kostmi. Zde je nutné podotknout, že pro tehdejší ideál krásy ženy opravdu trpěly. Hodiny byly bolestivě stáhnuty v korzetu a některé za to i zaplatily životem. Sem tam se totiž stalo, že se uvolnila kostice a ta jim propíchla plíce či jiné orgány.

Kalhotky od nevěstek

Ve stejné době, kdy se lovily velryby pro tuk, olej a kostice, se ve Francii ve vykřičených domech zrodil další legendární kousek prádelníku – kalhotky. Ovšem do dnešních sexy kousků měly opravdu daleko. Jejich hlavním úkolem bylo zahřát, takže sahaly až ke kolenům. Možná i proto jim trvalo celá další tři století, než se zabydlely v budoárech urozených dam. Tak, jak je známe, tedy v kratší podobě, kdy zakrývají jen zadeček, se prvně objevily až v první polovině 20. století. Pak ale nastal jejich boom, módní návrháři se začali předhánět v zajímavosti střihů i použitých materiálů.

Patent na podprsenku má Češka

Ano, je to tak! Ke konci 19. století, kdy spodnímu prádlu stále vládly korzety a krinolíny, přišla jedna dáma s převratným vynálezem. Byla to Marie Tucek, Češka žijící v Americe, která si nechala v roce 1893 patentovat tzv. breatsupporter“, tedy oporu pro prsa. Její prototyp byl na ramínka a měl zapínání na háčky. Ovšem její počin nikdo nebral vážně. Podprsenky tak prorazily až o 20 let později díky Mary Phelps Jacobové.

Od té doby uteklo 118 let a stejně jako v případě kalhotek i podprsenky mají řadu střihů a provedení. Ovšem některé modely jsou doslova ikonické a těší se oblibě celé roky (možná i desetiletí). Zajímá vás, které to jsou? Pak vězte, že tyto šily naše švadlenky už v minulém století…

Jste rády, že žijeme v době, kdy si můžete dopřát krásné i pohodlné kousky prádla? Podprsenky i kalhotky, které pro vás šijí naše švadlenky v Litoměřicích najdete zde.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec