Jak se správně sama vyšetřit

Rakovina prsu je jednou z nejčastějších forem výskytu nádoru mezi ženami. Je to onemocnění, které může postihnout každou z nás, bez ohledu na věk nebo životní styl. Prevence je klíčovým prvkem v boji proti této nemoci.

Příčiny vzniku nádoru prsu

Přesné příčiny vzniku nádoru prsu bohužel dosud neznáme. Umíme ale pojmenovat některé rizikové faktory, které zvyšují jeho pravděpodobnost. Některé z nich můžeme sami ovlivnit, některé (jako například věk) bohužel ovlivnit nedokážeme.

Mezi nejznámější a prokázané rizikové faktory patří: pohlaví (nádorové onemocnění prsu může postihnout i muže, ale jeho výskyt u žen je mnohonásobně vyšší), věk (riziko výskytu tohoto onemocnění se zvyšuje s rostoucím věkem) a genetické predispozice (pokud se  karcinom prsu vyskytuje u některé z vašich přímých příbuzných, je i u vás toto riziko mnohonásobně vyšší). Dodnes není prokázáno, jaký vliv má na výskyt rakoviny prsu užívání hormonální antikoncepce.

Jak můžeme předcházet tomuto onemocnění

Mezi jeden z nejlepších způsobů, jak odhalit možnost přítomnosti nádoru je pravidelné vyšetření na mamografu. Tento způsob vyšetření dokáže odhalit vznik nádoru prsu ve velmi rané fázi. Šance na úplné vyléčení je tak mnohonásobně vyšší. V České republice má každá žena po 45. roku života nárok na preventivní vyšetřování prsů v rámci mamografického screeningu, a to každé dva roky. U mladších žen je doporučeno preventivní vyšetření pomocí ultrazvuku. Mapu screenigových center najdete například tady: https://www.mamo.cz/centra/.

Samovyšetření

Velmi důležité je také pravidelné samovyšetření, které by měla provádět každá žena. Ideální dobou pro samovyšetření prsou je zhruba týden po menstruaci, kdy prsa nejsou tak citlivá. Pokud menstruaci nemáte, provádějte vyšetření pravidelně vždy stejný den v měsíci, třeba každého prvního.

Samovyšetření prsou začněte ve stoje před zrcadlem. Prohlédněte si vaše prsa nejprve s rukama podél těla, potom je pomalu zvedejte nad hlavu. Všímejte si jakýchkoliv změn, například různých důlků, nebo naopak vyboulenin nebo změn na pokožce. Některé viditelné příznaky karcinomu prsu jsme probrali v tomto článku.

Dále pokračujte vleže na zádech. Myslete na to, že nádor prsu se netýká jen prsou samotných. Zaměřte se na celou oblast dekoltu, od klíční kosti, přes podpaží až k dolnímu okraji podprsenky. Samovyšetření prsou se provádí krouživým pohybem bříšky třech prstů. Pravou stranu vyšetřujte levou rukou a naopak a snažte se nevynechat žádné místo. Pokud v jednom prsu objevíte něco, co vám připadá nové, je vhodné provést srovnání i s druhým prsem. Prozkoumejte "podezřelý nález" a porovnejte je s odpovídajícím místem na druhé straně. Často zjistíte, že se nález podobá i na druhém prsu. Pokud si nejste svým nálezem jistá, raději se spojte se svým lékařem.

Jednoduchý video návod, který zpracovala iniciativa Loono najdete třeba tady.

.

.

.

.

Zdroje:

https://www.mojemedicina.cz/pruvodce-pacienta/diagnozy/zhoubne-nadory-prsu/8-priznaku-rakoviny-prsu.html#2zmnyvestruktuepokokyprsudlky
https://www.linkos.cz/pacient-a-rodina/onkologicke-diagnozy/nadory-prsu-c50/o-nadorech-prsu/
https://www.mamo.cz/cs/lekari/epidemiologie-karcinomu-prsu/

.

Zajímavé zdroje informací / můžete podpořit:

https://www.loono.cz/prevence/samovysetreni
https://www.bellisky.cz/
https://www.donio.cz/telo
https://www.mamo.cz/cs/lekari/epidemiologie-karcinomu-prsu/
https://www.thinkpinkeurope.org/en/

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec